Voorjaarsupdate

Vanaf half februari hebben we praktisch ieder weekend buiten op ons erf doorgebracht. We zijn vooral bezig geweest om het erf, wat vooral gras en bestrating was, om te toveren naar een tuin.

Omdat de tijd van kerststukjes maken voorbij was, mocht de hulst eindelijk weggehaald worden van Rolina. Van de hulst hebben we helemaal afscheid genomen, de andere struiken hebben een mooie plek ergens anders in de tuin gekregen. Hierdoor is het een stuk lichter in de woonkamer geworden en kunnen we vanuit de keuken genieten van het uitzicht op de es.

Met wat hulp bij het tillen, hebben we van een oude drinkbak een vijvertje gemaakt.

Omdat het groeiseizoen er aan zat te komen, moesten we nog “even” enkele tientallen vierkante meters bestrating er uithalen, zodat er plek is voor een mooi gazonnetje.

De mannen van de loonwerker hebben vrij letterlijk bergen werk voor ons verzet. De fundering/betonplaat van een oude stal stal is weggehaald (7 kippers vol puin afgevoerd!), het pad van gemalen puin langs het huis is afgeschraapt en heeft een nieuwe bestemming gekregen als fundering voor het pleintje waar we straks de auto kunnen keren, het gele zand van de bestrating die we eruit hebben gehaald is naar de andere kant van het huis verplaatst boven op de puin fundering voor het pleintje en de riolering is nog even vervangen over een lengte van 60 meter.

Bij het frezen, egaliseren en opnieuw inzaaien van het het gras aan de zuidkant van het huis hebben we ook flink hulp gehad. Na het frezen zijn we met een hark alle 1600 vierkante meters afgegaan om stenen, puin en ijzer weg te halen voor het inzaaien. In totaal hebben we ruim 5 kruiwagens met rotzooi weggehaald.

Toen alles gefreesd en geëgaliseerd was konden we beginnen met het aanleggen van onze tuin. Met hulp, compost, mest en planten van de ouders van Rolina, is de tuin al veel verder gevorderd dan we hadden gehoopt voor dit jaar. Daarnaast hebben we een begin van een moestuin en hebben we bomen aangeplant voor de boomgaard. Ook zijn we begonnen met het afrasteren van het weiland en het maken en plaatsen van een aantal hekjes.

Wat niet onder de noemer “hekje” valt is het landhek dat Elmer met zijn vader gemaakt heeft. Onder toeziend oog van tientallen toeristen (Hemelvaartsdag) is er in twee dagen een hek met een doorgang van 4 meter geplaatst. Met behulp van wat sterke kerels was het hek zo snel op de plaats getild, dat de moeder van Elmer niet eens in de gelegenheid was om er een filmpje van te maken!
Het schitterende eindresultaat was niet mogelijk geweest zonder het hout en de tips van Henk Euving van de Hekkerij uit Meppen. Heel erg bedankt, Henk!

Inmiddels zijn we ook een stap dichter bij het verkrijgen van de vergunning voor onze verbouwing. We hebben een overleg met de monumentencommissie gehad. Daaraan zouden we een hele blog kunnen wijden, maar laten we het kort samenvatten: 1 dakraam moet weg, 1 dakraam moet groter, twee dakramen moeten dichter bij elkaar en dan opnieuw de tekening inleveren. Hopelijk de volgende keer meer hierover!

Dit keer sluiten we niet al met mooie plaatjes, maar met een aantal voor-na foto’s (wat eigenlijk ook gewoon mooie plaatjes zijn).