Het verhaal tot nu toe

Volgende week vrijdag worden wij de gelukkige eigenaren van een prachtige Saksische boerderij. Maar hoewel het echte avontuur nog moet beginnen, hebben we al het nodige mee gemaakt….

Al jaren hebben we het over ‘de droom’: samen een oude boerderij opknappen! Uren hebben we al of Funda doorgebracht, op zoek naar onze droomboerderij. Zeker in het begin was het meer tijdverdrijf dan serieus zoeken, maar dat veranderde vorig jaar. Rolina besloot, na jaren lang uren per dag in de trein naar Amsterdam doorgebracht te hebben, een andere baan te gaan zoeken. Want Oudleusen-Amsterdam is een eind, maar ‘willekeurig-klein-dorp-in-Drenthe’-Amsterdam is nog veel verder. Reden voor ons om iets serieuzer op Funda te kijken. Toen de NVM open huizendag in maart 2019 was, trokken we de stoute schoenen aan.

In Aalden deed een prachtige Saksische boerderij mee en we moesten toch naar de familie in Drenthe. Daar aangekomen bleken we niet de enige geïnteresseerden te zijn. Volgens de verkoper was het de hele dag al een komen en gaan van kijkers. Gelukkig maar, dan hoefden wij ons ook niet schuldig te voelen: Rolina werkte immers nog steeds in Amsterdam en de vraagprijs lag ook echt wel buiten ons budget. Maar het was wel heel leuk om even een kijkje te nemen.

Als Rolina in de zomer van 2019 wordt aangenomen in Groningen, kunnen we ineens een stuk concreter op zoek. In Eexterzandvoort staat al jaren een boerderij met anderhalf hectare grond te koop. Eerst maar eens de makelaar bellen: “Oh mevrouw, het is goed dat u belt. Ik zou er niet aan beginnen…” Oke… Dat is bijzonder… Maar goed, we hadden zelf al wel gezien dat er echt heel veel aan moest gebeuren, dus na enig aandringen mochten we langskomen voor een bezichtiging. Na een tweede bezichtiging met de oom van Rolina (die aannemer is), wisten we dat zo’n beetje alles behalve een deel van de buitenmuren vervangen zou moeten worden. Als er wat van de prijs af zou gaan, zouden we dat financieel moeten redden. Maar na stevig onderhandelen en veel praten, kon er niet meer dan 2000 euro van de vraagprijs af (voor een huis wat al jaren te koop staat). Helaas! Dan maar verder kijken.

Na onze reis naar Nieuw Zeeland, en een kortstondig uitstapje naar een huis in Mantinge, besluiten we in januari nog weer eens contact op te nemen met de makelaar van Eexterzandvoort. We zijn nog steeds geïnteresseerd, maar willen wel eerst een duidelijk signaal van de verkopers dat ook daadwerkelijk willen verkopen. Er kwam een duidelijk signaal van de verkopers: het huis werd uit de verkoop gehaald. Jammer, maar wel eindelijk duidelijkheid.

De Saksische boerderij in Aalden stond ook nog steeds te koop, maar was nog niet in prijs gezakt. Toch besluiten we een poging te wagen en bellen we de makelaar voor een bezichtiging. De ouders van Elmer gaan mee als extra ogen voor de bezichtiging. Eenmaal daar, blijkt de makelaar verhinderd te zijn en worden we rondgeleid door de verkoper. En die blijkt onze nieuwe buurman te worden (als het allemaal door zou gaan). De reactie van Elmers ouders na afloop zegt een hoop: “Prachtig plekje! Maar er moet wel heel veel gebeuren!”. En laat dat nou precies zijn wat we zoeken!

Om in te schatten hoeveel er moet gebeuren, besluiten we nog een keer te gaan kijken. Dit keer met de ouders en oom (dezelfde weer) van Rolina. Nu is de makelaar er wel en hij vertelt al snel over de kapconstructie. Die is namelijk niet best (hadden we de vorige keer al gezien) en er heeft al eerder een aannemer naar gekeken. Kosten om dat helemaal historisch accuraat (het is een rijksmonument) te herstellen: 100.000 euro. Oei… Dat valt vies tegen en kunnen we niet betalen. Toch maar naar binnen en alles nog eens bekijken. Gelukkig weet de oom van Rolina ons gerust te stellen. Als je alleen de constructie verstevigt en je doet alles zelf, dan is het wel voor 10.000 euro te doen. Dat scheelt! Na een uitgebreide ronde door de boerderij lijkt het er op dat we met de verwachte overwaarde van ons huis een heel eind moeten komen om de boel op te knappen. Maar dan moet er wel wat gebeuren aan die vraagprijs…

WORDT VERVOLGD

PS: De website is nog onder constructie…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.