Het begint ergens op te lijken!

Na een paar maanden gas terug, beginnen we nu langzaamaan weer wat gas te geven. Niet te veel, maar wel genoeg om jullie onze vorderingen te kunnen laten zien.

Zoals we in het vorige bericht al hadden laten zien, zijn we begonnen met het realiseren van een tijdelijke woonruimte op de deel. Omdat we geen idee hebben hoe lang ‘tijdelijk’ gaat zijn, willen we die woonruimte zo comfortabel mogelijk maken. Nou scheelt het dat onze huidige standaard qua comfort niet heel hoog is, dus een verbetering wordt het al snel.

Omdat de vloer van de deel afloopt en er nog een grup aan de zijkant zit, hebben we eerst met zand een vlakke, (bijna) waterpas ondergrond gemaakt. Daar hebben we vloerisolatie en underlayment overheen gelegd. Dat is de basis waar we een houtskelet op hebben gezet.

Omdat het een tijdelijke woonruimte is, hebben we het skelet van van de woonruimte tussen de gebinten ingeklemd. Het hele skelet staat los van de oude constructie, nergens een permanente verbindingen, maar wel zo geklemd dat niet kan bewegen. Een flinke klus, maar gelukkig is de vader van Elmer timmerman geweest en was het met zijn hulp een stuk behapbaarder!
Om binnen zoveel mogelijk licht te krijgen hebben we via Marktplaats gebruikte ramen (met en zonder kozijn) opgescharreld.

Omdat de deel afloopt, maar de vloer waterpas is, komen de ankerbalken steeds lager ten opzichte van het plafond van de woonruimte. In de woonkamer/keuken kunnen de plafondbalken nog bovenop de wanden van 2.60m hoog, maar in de slaapkamer past dat niet meer. Daar hebben we de plafondbalken aan de onderkant van de wand bevestigd, waardoor de slaap/werkkamer ongeveer 2.50m hoog is.
Om het plafond goed aan te laten sluiten op de gebinten is nog een hele puzzel. Niks is recht, alles is krom of rond, en je weet niet helemaal waar de rand van de gipsplaat precies uitkomt. Met een hoop meten, tekenen en mallen van karton hebben we uiteindelijk alle plafondplaten er vrij netjes ingekregen. Alleen ben je door de onmogelijke vormen zo 2,5 uur bezig met 1 plaat, terwijl een normale gipsplaat ongeveer 5 minuten duurt om aan het plafond te krijgen.
De buitenwanden en plafond van de woonruimte zijn geïsoleerd met 9cm glaswol, de ramen zijn allemaal dubbelglas en ook de vloer is geïsoleerd, dus hopelijk hebben we ‘s winters een behagelijke temperatuur, zonder al te veel te stoken.

Omdat de ramen tweedehands zijn, kun je niet al te selectief zijn in de maten. De ruiten die voor de stalraampjes zitten zijn bijvoorbeeld breder dan de stalramen zelf. Hierdoor is er ook nog een stuk muur zichtbaar, maar stiekem vinden we dat wel mooi. Dus dat is uiteraard een hele bewuste, stilistische keuze door de architecten (ondergetekenden… 😉 ).
Via Marktplaats hebben we ook een tweedehands keuken op de kop weten te tikken. Met behulp van de vader van Rolina hebben we die vrij vlot kunnen aansluiten. Alleen bleek de kraan te lekken, dus die is nog niet aangesloten.

Toen alle ruiten, isolatie en gipsplaten op hun plek zaten, kon Rolina beginnen aan de ruim 1000 schroefgaten wegwerken met plamuur. Daarna kon alles gewit worden. En toen het kliederen met de verf gedaan was, konden we beginnen met de vloer leggen. De vloer loopt tussen de woonkamer en werkkamer door, dus dat was ook even een puzzeltje om goed aan te laten sluiten. De vloer is nog niet helemaal gelegd, want toen was het alweer tijd voor ons om naar Zuid Limburg te gaan voor een weekje vakantie. Wordt dus nog vervolgd!

Als de vloer er in ligt, zijn we nog niet helemaal klaar om te verhuizen naar ons nieuwe onderkomen. Er moet ook nog een bijkeuken tussen de woonkamer/keuken en de badkamer worden gebouwd. Pas als die ook klaar is gaan we verhuizen.

Nog wat voor/na foto’s van de buitenkant van ons huisje in een huis.

En natuurlijk nog even wat mooie plaatjes!