Update begin 2022

Om maar weer met onze standaard opening te beginnen: wat vliegt de tijd! Onze vorige blog schreven we nog in een t-shirtje op het terras, maar inmiddels draait de cv weer overuren om ons koude huis een beetje aangenaam te houden. Zeker in de winter kijken we toch wel heel erg uit naar een comfortabel, goed geïsoleerd huis. Gelukkig zijn we inmiddels wel concrete plannen en voorbereidingen voor de verbouwing aan het maken. Maar eerst zullen we jullie laten zien wat we de afgelopen maanden allemaal uitgespookt hebben.

In september hadden we vakantie en was het schitterend weer, dus toen zijn we lekker buiten verder gaan klussen. In het houten schuurtje naast ons huis, hebben we een low-budget overkapping gerealiseerd. Achterwandje anderhalve meter naar achteren en voilà: een leuk overkapt terrasje, waar het ochtendzonnetje heerlijk naar binnen schijnt.

Daarnaast zijn we verder gegaan met de afrastering van het weiland. Het hele weiland in afgerasterd en de grote berg grond die nog in het weiland lag is weggekruid. Alle kale stukken zijn ingezaaid en daar staat al een voorzichtig begin van een grasmat. Hopelijk groeit het in het voorjaar helemaal dicht.

Afgelopen kerstvakantie hebben we ook een project kunnen afronden dat al liep sinds de vorige kerstvakantie: De kapconstructie verstevigen. Met de hulp van broer en vaders hebben we de laatste balken er in gemaakt. Alle sporen zijn nu gefixeerd, die gaan de komende decennia nergens heen!

Binnen zijn nu ook de eerste veranderingen zichtbaar. Daar hebben we op de deel een aantal hokjes afgebroken, om ruimte te maken voor onze tijdelijke woning tijdens de verbouwing. De hokjes werden gebruikt als aardappelopslag en zijn aan de achterkant flink geïsoleerd om de aardappels vorstvrij te kunnen opslaan. We hebben het isolatiemateriaal zoveel mogelijk heel gelaten, zodat we dat weer kunnen gebruiken voor onze tijdelijke woning.

Voor de tijdelijke woning zijn we ook begonnen met het aanleggen van een semipermanente badkamer. Vorig jaar zomer hebben we een hokje afgetimmerd in het oude tanklokaal. Dat hebben we nu leeggeruimd en zijn we aan het ombouwen tot een badkamer. De tegeltjes zitten al aan de wand, dat scheelt alvast! Alleen komt de muur van het woonhuis te dicht achter de toegangsdeur van het hokje, waardoor de deur straks niet meer open kan. Daarom hebben we een nieuwe deur (nouja, eentje die we uit de bovenverdieping gesloopt hebben) er in gemaakt. Via marktplaats hebben we een douchecabine en wc, met leidingwerk in een voorzetwand gekocht. Dit maakt het aansluiten relatief makkelijk, maar er moet nog steeds een nieuwe riool- en wateraansluiting aangelegd worden. En we moeten een voorziening voor warm water hebben, want de CV hebben we straks ook niet meer.

Tot slot nog een korte update over de tuin, ondanks dat het winter is. We hebben van Mark en Lisanne twee mooie, volgroeide perenbomen kunnen overnemen. Een handpeer (Conference) en een stoofpeer (Wilde Gieseman). Na een lange rit met deze gevaartes (die stiekem toch groter waren dan we dachten…) hebben ze een mooi plekje gekregen in de boomgaard. We zijn erg benieuwd hoe ze zich aanpassen van de vette klei naar de schrale zandgrond.

Tot zover onze update. Vind je het te lang duren voor we weer een bericht plaatsen? Volg dan onze Instagram (@boerharmsuutdrenthe), daar plaatsen we regelmatig (ongeveer wekelijks/tweewekelijks) een fotootje van onze activiteiten.