Gas terug

De afgelopen maanden hebben we een stapje terug gedaan. Onze drukke fulltime banen in combinatie met alles wat er in en om de boerderij moet gebeuren, met daarbij de voorbereidingen van de verbouwing en de druk die we onszelf oplegden, begonnen hun tol te eisen. Dit heeft er toegeleid dat we gas terug moesten nemen.

Even een pas op de plaats om op adem te komen en te bezinnen. Voor Rolina heeft dit er toe geleid dat ze een andere baan heeft gezocht en gevonden. Langzaamaan komt er wat meer rust en beginnen we weer vooruit te kijken.

Dat stapje terug, betekent overigens niet dat we niks gedaan hebben de afgelopen maanden. Graag laten we jullie zien wat we allemaal weer gedaan hebben om ons paradijsje nog paradijselijker te maken!

Allereerst een klein projectje wat we nu helemaal af hebben kunnen ronden. In onze vorige blog lieten we al zien dat we een overkapping hadden gemaakt in ons oude schuurtje. Inmiddels is die ingericht met een heerlijke loungebank (bedankt Marktplaats!) en een houtkacheltje (wederom: bedankt Marktplaats!). Dit plekje is inmiddels echt een beetje uitgegroeid tot onze tweede woonkamer.

Ook al even benoemd in de vorige blog is de tijdelijke badkamer die we aan het maken zijn. Inmiddels is die (op wat kleine dingetjes na), af. We hebben een nette wc met uitzicht op ons weiland, een disco-douche (bij het aansluiten van de stroom bleken er een radio en van kleur verwisselende lampjes in te zitten) en een aanrechtblokje met een wastafel en kastjes. Best een luxe als je het vergelijkt met de badkamer zoals we die nu hebben!

Inmiddels hebben we ook een begin gemaakt met de rest van ons tijdelijke appartement. We hebben een stoppenkast in onze toekomstige bijkeuken laten plaatsen en we zijn een heel eind met de vloer. Omdat we straks geen cv meer hebben en onze tijdelijke woning dus met elektrische kachels gaan verwarmen, proberen we alles flink te isoleren om de boel een beetje behaaglijk te kunnen houden. Inmiddels staat 1 van de oude stalletjes tot de nok toe gevuld met rollen glaswol. Ook de gipsplaten en het hout voor het muren zijn inmiddels geleverd, dus we kunnen los!

Wat voor ons een hoogtepunt geweest is, is de komst van onze schapen! Dat is vanaf het begin dat we hier kwamen wonen al onze wens geweest, maar doordat er steeds zoveel andere dingen te doen waren, was het er nog niet van gekomen om een hok te maken. Op zich hoeven schapen (en zeker Drentse heideschapen) niet op stal te staan, maar aangezien de wolf steeds dichterbij toeslaat, wilden we voor onze schapen graag een nachtverblijf maken. Dat was nog wel even een klusje, aangezien we de schaapskooi de afgelopen 2 jaar voornamelijk als opslaghok gebruikt hadden. Onder andere een hele hoop resthout van de hokjes op de deel en ook alle oude slieten van de deel hadden we hier neergelegd. Die slieten heeft Rolina stuk voor stuk schoongemaakt, behandeld tegen houtworm en op de gebinten gelegd om er een slietenzolder van te maken. Een groot deel van de spullen die we wilden bewaren, kon dus vervolgens mooi op het nieuwe zoldertje opgeslagen worden. Tijdens het opruimen kwamen we nog een inscriptie uit 1884 tegen! We hebben geen idee wat RNMISTAAL JK (zie foto) betekent, maar we vermoeden dat het initialen/een naam is.

Elmer heeft met een deel van het resthout wat we nog hadden liggen vervolgens een mooi hok afgetimmerd. Via de ouders van Elmer waren we in contact gekomen met de schaapsherder van Heerde. Hij had nog een paar mooie schapen lopen waar die hij wil wilde verkopen, dus een week geleden hebben we de paardentrailer van de ouders van Rolina achter de auto geknoopt en zijn we naar Heerde gereden om de dames op te halen. De eerste dagen waren ze nog wat onwennig, maar ondertussen lijken ze zich helemaal thuis te voelen op hun nieuwe plekje. Als Elmer ‘s avonds de hond nog een laatste keer uitlaat, staan de schapen hem al op te wachten omdat ze weten dat ze een beetje biks krijgen als ze op stal staan.

Dit weekend hebben we de beide ooien geschoren en bekapt, dus we voelen ons helemaal boer! Heel erg bedankt Gerrit en Gerda voor dit prachtige cadeau!

Nog een klein schaap-gerelateerd projectje was het verplaatsen van de 15 hortensia’s die tegen de schaapskooi aan stonden. Hortensia’s zijn giftig voor schapen, dus helaas konden ze daar niet blijven staan. Gelukkig hebben we een groot erf, dus aan de noordzijde van huis, langs ons pad naar de voordeur, hebben ze een nieuw plekje gevonden. Op deze plek lag vroeger een oud puinpad, dus het was nog een flinke uitdaging om goede gaten voor de hortensia’s te graven!

En dan nog 1 laatste projectje. Eén waar we zelf weinig werk van hebben gehad, maar wel met mooi resultaat: de rietdekker is langs geweest. De mensen die wel eens bij ons op zolder zijn geweest, kunnen zich vast nog herinneren dat je aan de voorkant in de nok zo naar buiten kon kijken. Dat is inmiddels gelukkig verholpen. In twee dagen tijd heeft de rietdekker de rietrol op de nok van het huis en de schaapskooi helemaal vervangen en aan de uiteinden weer mooie ‘toefjes’ gemaakt. Ziet er weer strak uit!

En traditiegetrouw nog even wat mooie plaatjes om mee af te sluiten!