Nazomer update

Onze vakantie voelt alweer een eeuwigheid geleden, hoog tijd dus voor een update!

Laten we beginnen met het meest heugelijk nieuws: Het begin van onze veestapel is er! Sinds een week of twee wordt het nieuwe kippenhok bewoond door Hennie en haar chicks. Hennie (geslacht: V, leeftijd onbekend) is aan ons gegeven gegeven als housewarmingcadeau, samen met haar vijf kuikentjes (geslacht onbekend, leeftijd: 1 dag toen ze kwamen, inmiddels 2 weken). Helaas heeft een van de kuikens het niet gehaald ondanks extra liefde van ons en extra warmte van de warmtelamp. De vier overgebleven kuikens doen het wel heel goed en groeien flink. De laatste dagen durven ze ook uit zichzelf naar buiten, in de ren, te komen. Hopelijk worden het vier hennen, maar we houden rekening met minstens drie hanen, dan valt het hopelijk mee!

Ook met de verbouwingsplannen zijn we een (klein) stapje verder. Eelco heeft het hele huis grondig onderzocht en ingemeten. Het destructieve onderzoek, waar we het de vorige keer over hadden, bleek niet nodig. Het was vrij duidelijk dat in het woonhuis eigenlijk alles compleet opnieuw is opgebouwd in 1970. Dat maakt het wat makkelijker om een nieuwe indeling goedgekeurd te krijgen. We kregen wel als huiswerk om te proberen te achterhalen wat de indeling was voor de verbouwing van 1970.

Dus zijn we op een avond met een stapeltje lege plattegronden van het huis op de koffie gegaan bij de buurman van een paar huizen verderop. Aangezien hij in ons huis is geboren en zijn broer er tot een jaar of vijf terug altijd heeft gewoond, kon hij in geuren en kleuren vertellen hoe het huis er voor de verbouwing uitzag. Ook had hij een stapel foto’s van hoe het huis er van binnen uitzag, van voor de verbouwing. Uit de fotoboeken kwam ook nog een krantenartikel uit 1967 getiteld: “Oud-Saksische hoeve wordt nog steeds niet hersteld, restaurantieplannen al jaren slepende“. Blijkbaar is het van alle tijden om het met de gemeente aan de stok te hebben over de verbouwing van ons huis.
Met de verhalen, de foto’s en de getekende plattegrond kunnen we reconstrueren hoe de indeling vroeger was. Dit kunnen we dan weer als munitie gebruiken om de gemeente te overtuigen dat de huidige indeling niet origineel is en dus niet behouden hoeft te worden.

Tijdens de inmeetsessie met Eelco hebben we ook gekeken naar de kap en de gebinten. Aangezien de constructieve integriteit hiervan nog wel wat te wensen over laat wilde hij een constructeur er naar laten kijken. Afgelopen vrijdag waren beide heren hier weer voor de inspectie. De constructeur bleek onze net-niet-buurman te zijn uit Oudleusen, dat verklaarde wel waarom hij er zo bekend uit zag! Na een rondje in en om het pand was zijn oordeel duidelijk: De sporen** moeten met een schoor*** gestut worden op de ankerbalk**** (over de lengte van het pand), de gebinten***** moeten worden geschoord met een korbeel******, en de hildebalken******* mogen we niet weghalen tot er een fatsoenlijke oplossing is voor de verwijderde gebinten.
Niets wat we niet al hadden verwacht gelukkig!

Dankzij het schitterende de weer hebben we ook een hoop in de tuin kunnen klussen. Zo hebben we pas een stuk of acht flinke hortensia’s gratis kunnen overnemen. Onder toeziend oog van maar liefst vier schilders en hele volksstammen toeristen, hebben we de hortensia’s een plekje gegeven. Daarnaast zijn we weer een stukje opgeschoten met de oprit, is er een begin gemaakt met project ‘Waslijn’ en hebben we de nodige uurtje al grasmaaiend, of grasmaaier reparerend (niks ernstigs), doorgebracht.

* Boezem: de schouw/haardmantel, bossem op z’n Drents (aldus schoonmoeders).
** Sporen: balken die van de muren of gebintplaat******** naar de nok van het dak lopen. Dankzij de hanebalken********* aan elkaar verbonden.
*** Schoor: schuine balk tussen twee andere balken, bedoelt voor extra stevigheid.
**** Ankerbalk: Dikke jetser van een balk die horizontaal ligt en twee gebinten in de dwarsrichting van het huis (over het algemeen) met elkaar verbindt.
***** Gebint: Staande balk die de ankerbalk ondersteunt. Staat nog al eens in de weg als je koeien wil houden en wordt om die reden soms weggezaagd.
****** Korbeel: Schoor tussen gebint en ankerbalk.
******* Hildebalken: Balken die van het gebint naar de muurplaat********** lopen. Nemen een deel van de draagkracht over als een onbenul gebinten weg zaagt zonder een fatsoenlijke vervanging.
******** Gebintplaat: balk die over de gehele lengte van het pand de ankerbalken met elkaar verbindt en dient als ondergrond voor de sporen. Normaal gesproken één doorlopende balk, in sommige gevallen om mysterieuze redenen halverwege onderbroken.
********* Hanebalk: balk die twee sporen die tegenover elkaar staan verbindt. Normaal gesproken op ongeveer 2/3 hoogte van de sporen, in sommige gevallen om mysterieuze redenen praktisch in de nok.
*********** Muurplaat: balk die op de stenen buitenmuur ligt en dient voor verbinding van onderspoor************ en hildebalk
************ Onderspoor: eigenlijk het zelfde als een spoor, maar dan tussen de muurplaat en de gebintplaat.